10 Survivaltips voor een ecologische lenteschoonmaak

Beste Leffingenaars

De zonnige dagen geeft ons een duwtje in de rug om aan de jaarlijkse lenteschoonmaak te beginnen. Je hoeft niet meer naar de winkel om 5 producten te kopen voor 5 verschillende werkjes. Wees creatief met een paar basisproducten die je in je dagelijkse huishouden vindt.

Hierbij 10 eco-lógische cleaning survivaltips:

 1. Keuken: gebruik soda kristallen i.p.v. vaatwastabletten en witte azijn i.p.v. glansspoelmiddel. De glazen zullen hun glans terugkrijgen en het bier zal terug schuimen. Yes!
  Het sap van een halve citroen kan de sterke geuren (bijv. van gebakken zalm) in de vaatwasmachine neutraliseren.
 2. Resten zeep op de gootsteen zijn weg te werken met een goed schuurmiddel die je zelf kan maken: 50% natuurzeep + 50% natriumbicarbonaat.
  Handig middel voor de keuken maar ook voor douche of toilet.
 3. I.p.v. toilettabletten te kopen kan je best warme azijn in het toilet gieten en daarna natriumbicarbonaat strooien; laat het een uurtje inwerken, borstelen, spoelen en klaar.
 4. Kalkaanslag op de douchekop: een zakje met 50% water en 50% azijn rond de douchekop wikkelen, een hele nacht laten ontkalken.
 5. De ramen en raamkozijnen streepvrij krijgen? Reinig ze eerst met een sop van soda kristallen (1 handvol in 5 l lauwe water), vervolgens afspoelen met water en een beetje azijn.
  Soda kristallen werken goed tegen schimmel en bacteriën, zijn ontvettend, desinfecterend en tevens een bleekmiddel. Niet te gebruiken dus op donkere oppervlaktes en aluminium producten.
 6. De spiegels: 50% water + 50% azijn (of alcohol van 70°).
 7. De vloeren (van tegels of hout) en de houten trap hebben alleen maar een weinig water, natuurzeep en… een scheutje azijn nodig om mooi te blinken…
 8. Meubels en lederen zetels worden gereinigd en goed gevoed met 3 delen olijfolie + 1 deel azijn.
 9. De tapijten ontgeuren: natriumbicarbonaat strooien, een uurtje laten intrekken en daarna stofzuigen.
 10. Heb je ‘s avonds droge handen gekregen? Een druppel bio olijfolie helpt om de elasticiteit van je huid terug te krijgen.

Wil je meer tips over wassen, verzorgingsproducten zelf maken, enz? Laat het me weten, zorg goed voor elkaar en … geniet van mijn tips!
Daniela
Uw zeepboerin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait