Markt van de makers XL

16 december, 8u ’s morgens, de weergoden zijn ons opnieuw goed gezind: de wind is gaan liggen, de regen is opgedroogd en de vrieskou is ver weg.
Op het moment dat ik het molenterrein kom opfietsen is Simon zijn groentekraam al volop aan het opbouwen. De medewerkers van het Vogelopvangcentrum zijn ook bij de vroege vogels en staan mij al op te wachten. Ook voor Suzanne met haar breiwerk is het de eerste markt en zij en haar man komen dozen vol mutsen en sjaals aanbrengen.
Stilletjesaan nemen ook de vaste marktkramers hun plaats in en Marc en ikzelf hebben de handen vol om tafels aan te sjouwen, elektriciteit te voorzien, de kerstboom te installeren, koffie te zetten en lichtsnoeren op te hangen. Enkele ijverige kinderhandjes helpen met veel plezier de lampjes inschroeven.


Tegen 9u is iedereen geïnstalleerd en kan de markt beginnen. Vandaag is het een feestelijke en extra large editie: de marktkramers hebben extra geschenkartikelen mee, er zijn wat nieuwe kraampjes en we trekken de markt door tot in de namiddag. We ‘vieren’ immers ook het afscheid van de dames van vzw De Batterie, die het project van De Wiek opstartten en begeleidden. Terwijl An en Katrien het schuurtje ombouwen tot een mini-filmzaaltje, waar straks de film van Fleris vertoond wordt, begin ik de glühwein op te warmen en druppelen de marktbezoekers binnen. De film vertelt het Leffings volksverhaal van Fleris en werd door grote en kleine Leffingenaars gemaakt en verteld. De jongste creatieveling komt trots het
resultaat aanschouwen. Terwijl de verkoop goed op gang komt, nemen we af en toe een taart in ontvangst. Onze oproep naar de bakgrage Leffingenaars om een taart te bakken en mee te brengen, blijkt een groot succes. Deze namiddag mag iedereen gratis taart komen eten, mits het nuttigen van een drankje. Sommige taarten zijn echte kunstwerkjes en ze blijken ’s namiddags allemaal overheerlijk te smaken. Tegen 11u komt Filip eraan met zijn ingrediënten voor pizza en wok. Sonja komt straks worstjes bakken op de barbecue. Zowel voor de vegetariërs als voor de leesliefhebbers is er keuze te over.


In de bar is het ondertussen een drukte van jewelste. De biertjes van Bart hebben veel succes en vandaag hebben we de unieke kans om enkele speciaaltjes te proeven, zoals het Mysteriebier van het vat. Geen wonder dat de glühwein niet zoveel aantrek heeft.
Voor de kinderen is er een schminkstand en je kan er krijtmokken versieren voor de warmste week en glas etsen.
Terwijl de laatste pizza’s en worstenbroodjes verkocht worden, stromen er alweer nieuwe omwonenden toe met taart en wordt de benedenverdieping van het molenhuisje zowaar te krap voor al het volk.
Gelukkig start even later op de zolderverdieping het optreden van het muziekbandje van de zoon van Bart (ben zijn naam en de naam van de band vergeten) en trekken heel wat mensen naar boven.
De muziek charmeert menig Leffingenaar en wij zijn dankbaar dat we daar allemaal gratis kunnen van genieten. Daarna trakteert rasverteller Bart ons nog op een spannend kerstverhaal uit de oude doos.

18u. De zoveelste thermos koffie is opgedronken, van de taarten blijven nog enkele stukken over. Nog enkele tafeltjes zijn bezet en wij beginnen op te ruimen. Spontaan krijgen we nog wat hulp van ondertussen vertrouwde omwoners. Na afloop genieten we samen nog met veel plezier van een Leffings biertje en kaarten we voldaan na over de dag. De contacten tussen de buurtbewoners werden aangehaald, de gratis stukjes taart werden
dankbaar verorberd en de activiteiten met veel plezier meebeleefd. Het is super om te besluiten dat alles geslaagd was.